Uusi keräilijäsukupolvi nostaa modernin taiteen markkinat uudelle tasolle

Hanna Frosterus-Segerstråle, "Pieni potilas" myytiin 73 991 €

Bukowskin Helsinki Spring Sale -huutokauppa päättyi menestyksellisesti 5 toukokuuta. Huutokaupan tarjonta oli poikkeuksellisen laadukas ja esitteli merkittävimmät taideteokset ja arvoesineet edellisen vuosisadan vaihteesta omaan aikaamme.

Suomalaisen modernin taiteen kysyntä oli korkeampi kuin koskaan. Illan kohokohta oli Reidar Särestöniemen Ilves-aihe, joka myytiin huikeaan 114 571 euron loppuhintaan. Muihin huippukohteisiin kuuluivat Helene Schjerfbeckin, Ahti Lavosen ja Hanna Frosterus-Segerstrålen upeita maalauksia.

Huutokaupassa tehtiin myös kolme maailmanennätystä. Olli Lyytikäisen “Kolme pyramidia ja sfinksi” -teos enemmän kuin kolminkertaisti lähtöhintansa päätyen ennätyshintaan 25 860 €, Hanna Frosterus-Segerstrålen taidehistoriallisesti merkittävä “Pieni potilas” saavutti 73 991 euron loppuhinnan ja Lars-Gunnar Nordströmin taideteos myytiin huikeaan 32 259 euron loppuhintaan.

“Helsinki Spring Sale -huutokaupan jälkitunnelmissa on syytä olla hyvillään ja ylpeä arvostuksesta suomalaista taidetta kohtaan. Modernin- sekä nykytaiteen kysyntä jatkaa vahvistumistaan, klassisen taiteen vahvat nimet pitävät ansaitusti pintansa. Hanna Frosterus-Segerstrålen ikoninen ja taidehistoriallisesti merkittävä ”Pieni potilas” nousi pitkälti yli arviohinnan päätyen loppuhintaan 73 991 €, Schjerfbeckin vesiväri Dulcinea del Toboso” niin ikään yli lähtöhintansa. Olli Lyytikäisen ”Kolme pyramidia ja sfinksi” saavutti kaikkien aikojen huippunoteerauksen. Kysyntä Särestöniemelle jatkuu vahvana, yhä elossa olevista mestareista Rafael Wardin kolme pientä teosta kolminkertaistivat hintansa, vain joitain mainitakseni,” sanoo Laura Pohjola, taiteen asiantuntija.

Design-osasto saavutti korkean myyntiprosentin ja upeita loppuhintoja. Osaston kohokohta oli Birger Kaipiaisen koristevati, joka myytiin 32 515 euron loppuhintaan. Huutokauppa osoitti jälleen kerran Kaipiaisen loputtoman arvostuksen, niin kansainvälisten kuin kotimaisten ostajien parissa.

Taideosaston kohokohdat:

Reidar Särestöniemi, Ilvekset. Loppuhinta: 114 571 €

Helene Schjerfbeck, “Dulcinea del Toboso”. Loppuhinta: 83 790 €

Helene Schjerfbeck, Lettipäinen tyttö. Loppuhinta: 80 116 €

Hanna Frosterus-Segerstråle, “Pieni potilas”. Loppuhinta: 73 991 € (ennätyshinta)

Reidar Särestöniemi, Maisema. Loppuhinta: 52 738 €.

Ahti Lavonen, Hopea-aihe. Loppuhinta: 34 819 €.

Lars-Gunnar Nordström, Sommitelma. Loppuhinta: 32 259 € (ennätyshinta)

Ilkka Lammi, Talviaihe. Loppuhinta: 26 116 €

Olli Lyytikäinen, “Kolme pyramidia ja sfinksi”. Ennätyshinta: 25 860 € (ennätyshinta)

Designosaston kohokohdat:

Birger Kaipiainen, Koristevati. Loppuhinta: 32 515 €.

Oiva Toikka, Veistos. Loppuhinta: 32 003 €.

Timo Sarpaneva, Lansetti 1. Loppuhinta: 25 973 €.

Birger Kaipiainen, Koristevati. Loppuhinta: 23 556 €.

Preben Fabricius & Jørgen Kastholm, Nojatuolipari. Loppuhinta: 18 747 €.

Olavi Hänninen, Sohvaryhmä. Loppuhinta: 14 459 €.

Lähde:Bukowskis