Tapio Wirkkala ajatteli käsillään – Uutuuskirja nostaa esiin monipuolisen taiteilijan

Tapio Wirkkala ja A-studion työhuoneen veistokselliset ovet. Kuva Matti Saanio, © Maaria Wirkkalan arkisto

”Suunnittelijalla täytyy olla silmät sormenpäissään, ne tuntevat liikkeen ja geometristen muotojen jatkuvat muutokset.”

Tapio Wirkkala (1915—1985) ajatteli käsillään, piirtäen. Hän pyrki kaikessa tekemisessään sopusointuun materiaalinsa kanssa. Uutuusteoksessa Tapio Wirkkala. Taitelija. (Maahenki 2019) filosofian tohtori, taidekriitikko Marja-Terttu Kivirinta katsoo Tapio Wirkkalaa taiteilijana ja valottaa tämän työtä useista näkökulmista. Hän nostaa monipuolisesti lahjakkaan ja tuotteliaan Wirkkalan tuotannosta ja persoonasta esiin alati uutta ja kiehtovaa kerrottavaa.

Wirkkala käytti käsiään uskomattoman taitavasti. Hän pystyi piirtämään kahdella kädellään samanaikaisesti kaksi täydellistä ympyrää. Hän oli yhtä lailla taiteilija kuin käsityöläinen, joka teki mielellään ryhmätyötä töidensä toteuttajien kanssa ja tunsi sekä materiaalit että teolliset valmistusvaiheet erinomaisesti.

Tapio Wirkkala tunnetaan ennen kaikkea muotoilijana, mutta tässä uutuusteoksessa hänet esitellään vielä monipuolisempana ja laaja-alaisempana taiteilijana. Wirkkalan tuotanto jaksaa yllättää sekä laajuudellaan että rajattomalla luovuudellaan. Kirja sopii kaikille taiteesta, taiteilijoista, käsityöläisyydestä, muotoilusta, luovuudesta ja tekemisen ilosta kiinnostuneille.