Lääkekorvausmenot kasvavat taas

Kuva: Kela

Edellisvuonna säästötoimet pienensivät lääkekorvausten kustannuksia, mutta vuonna 2018 summa alkoi taas kasvaa.

Kela korvasi vuonna 2018 lääkkeitä yhteensä 1 460 miljoonalla eurolla noin 3 miljoonalle henkilölle.

Vuonna 2017 lääkekorvausmenot pienenivät ensimmäistä kertaa 5 vuoteen lukuisien säästötoimien seurauksena. Nyt korvausmenot kuitenkin kasvoivat jälleen: edellisvuodesta 5,3 % eli 73 miljoonaa euroa.

Uusien, patenttisuojattujen lääkkeiden korvausmenot kasvavat

Merkittävimmin kasvoivat aiempien vuosien tapaan syöpälääkkeiden ja immunovasteen muuntajien sekä veritautien lääkkeiden korvausmenot. Näissä ryhmissä on paljon uusia, kalliita lääkkeitä.

Syöpälääkkeiden ja immunovasteen muuntajien korvaussumma kasvoi neljänneksellä, lähes 94 miljoonaa euroa. Myös korvausten saajien määrä kasvoi 5 % ja oli 146 000 henkilöä vuonna 2018.

– Syöpälääkkeissä yksittäinen lääkeaine saattaa kerryttää useiden miljoonien eurojen kustannukset, sanoo erikoistutkija Leena Saastamoinen Kelasta.

Eniten korvauksia maksettiin eturauhassyöpälääke entsalutamidista (31 miljoonaa euroa) ja muun muassa veren ja luuytimen syöpiin käytettävästä lenalidomidista (30 miljoonaa euroa). Entsalutamidin korvausmenot kasvoivat 16 miljoonalla eurolla ja lenalidomidin 6 miljoonalla eurolla.

Veritautien lääkkeiden korvaussumma (27 miljoonaa euroa) kasvoi noin 20 %, vaikka käyttäjiä oli edellisvuoteen verrattuna vain 4 % enemmän.

– Korvausmenojen kasvu johtuu uusimpien verenohennuslääkkeiden käytön lisääntymisestä. Niiden korvattavuus laajeni vuonna 2018 uusiin käyttöaiheisiin, mikä lisäsi käyttäjien määrää ja kustannuksia tuntuvasti, Saastamoinen kertoo.

Insuliinien korvausten kasvu taittui

Diabeteslääkkeiden korvausmenot ovat 10 viime vuoden aikana kasvaneet nopeasti.

Insuliinien korvausmenot vähenivät selvästi vuonna 2017 eräiden valmisteiden hinnan alenemisen seurauksena, eivätkä sen jälkeen ole alkaneet kasvaa.

Muiden diabeteslääkkeiden kuin insuliinien korvausmenot pienenivät vuoden 2017 korvausmuutosten jälkeen, mutta kasvavat jälleen. Niiden korvaussumma kasvoi nyt lähes 7 miljoonalla eurolla.

Sydän- ja verisuonitautien lääkkeiden korvausmenot pienenivät 22 miljoonaa euroa

Eräiden lääkeryhmien korvausmenot pienenivät vuonna 2018. Eniten vähenivät sydän- ja verisuonitautien lääkkeiden korvausmenot: 16 % eli 22 miljoonaa euroa. Niiden kokonaissumma oli lähes 117 miljoonaa euroa. Myös keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden ja astmalääkkeiden korvausmenot pienenivät.

– Vaikka korvausmenot pienentyvät joissakin lääkeryhmissä hieman, kokonaiskustannukset kasvavat, koska uusia ja kalliita lääkkeitä tulee jatkuvasti lisää, Leena Saastamoinen sanoo.

Lähde: Kela