Kesällä 60 vuotta täyttänyt ja uudistunut Apteekkimuseo ja Qwenselin talo

Turun museoekeskus, dokumentointi

Vuonna 2014 alkanut Apteekkimuseon ja Qwenselin talon kehittämishanke on saatu päätökseen ja museo avattiin uudistettuna kesäkuussa. Hankkeen tavoitteena oli museokokonaisuuden selkeyttäminen sekä uusien yleisöpalvelutilojen ja johdantonäyttelyn rakentaminen. Lisäksi huomiota kiinnitettiin saavutettavuuteen ja ainutlaatuisen sisäpihan ja kahvilan viihtyvyyteen. Uudistus osui sopivasti museon 60-vuotisjuhlavuoteen.

Museokonseptia selkeytettiin hankkeen aikana niin, että Qwenselin talon puoli elää 1700-luvun loppua ja kertoo talossa tuolloin asuneen lääketieteen professori Joseph Pippingin (aateloituna Pippingsköld) ja hänen perheensä ajasta. Apteekkimuseon puolella voi puolestaan tutustua 1800-luvun apteekki- ja lääkehistoriaan.

Yksi hankkeen tärkeimmistä tavoitteista on ollut parantaa saavutettavuutta näyttelyn sisällöissä ja tilaratkaisuissa, kuitenkin historiallisen rakennuksen asettamat ehdot huomioiden.

Tapahtumien ja opastusten ohella museon näyttelysisältöihin voi perehtyä monin tavoin. Lippukassalta voi uudistuksen myötä valita mukaansa perustiedot sisältävän huonekartan, uuden kattavan opaskirjan tai lähteä audioguiden avulla talossa asuvien Elsa-piian sekä Frans-apteekkarioppilaan matkaan. Lapsille on tarjolla oma tehtävävihkonen, jossa talossa asuva Gustav-kyyhky kertoo kodistaan ja entisajan apteekista.

Kahville ainutlaatuiseen museopihaan

Museon sisäpiha on kokenut muodonmuutoksen ja houkuttelee vierailijoita hengähtämään ainutlaatuiseen, vehreään historialliseen ympäristöön keskellä ydinkeskustaa. Kahvia siemaillessa voi tutustua pihapiiriin huolella valittuihin kasveihin, jotka tukevat yrtintuoksuisesti ja elävästi uutta kokonaiskonseptia ja museoympäristöä. Sisäpihalla sijaitseva lasten oma apteekki on avoinna edellisvuosien tapaan ja kutsuu lapsia leikkimään apteekkaria ja asiakasta.

Lähde: Turun museokeskus