Järvenpää kasvaa, mutta syntyvyyden lasku haasteena ja vuonna 2040 jo 26 prosenttia on 65–70-vuotiaita

Myös Järvenpäässä tulisi olla huolissaan heikosta syntyvyydestä. Vuonna 2040 kaupungissa on Tilastokeskuksen ennusteen mukaan 50 946 asukasta, joista jo 26 prosenttia 65–70-vuotiaita. Kuntien läpikäymät haasteet ovat väestönkasvusta huolimatta samanlaisia ja liittyvät palvelutarpeisiin sekä vinoutuneeseen huoltosuhteeseen.

– Meillä on valtava haaste kehittää palveluita, jotka vastaavat etenkin perheiden ja ikääntyneiden palveluntarpeeseen. Viime vuonna hyväksytyn palveluverkkosuunnitelman tulee joustaa väestöennusteen mahdollisesti muuttuessa ja suunniteltua tulee korjata väestöennuste huomioiden Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen sanoo.

Kaavoituksen puolella varaudutaan samaan aikaan kaupungin kasvuun, mutta myös siihen, että yksilölliset tarpeet muuttuvat.

– Suurista tulevaisuuden ilmiöistä väestön ikääntyminen vaikuttaa eniten. Väestö vanhenee ja palveluasumisen tarve kasvaa. Asuntokuntien koko pienenee ja pienempien asuntojen kysyntä kasvaa. Samalla kuitenkin, kun perhekoko pienenee, lisääntyy yhteisöllisten tilojen tarve. Voi olla, että tulevaisuudessa asuntoja ei valita niiden pinta-alan perusteella, vaan niihin kytkeytyvien yhteisöllisten tilojen laadulla, sanoo vs. kaavoitusjohtaja Juhana Hiironen.

Järvenpää on Helsingin kasvuvauhdissa

Tilastokeskuksen julkaistu uusi väestöennuste kertoo, että maamme väkiluku lähtee ensimmäisen kerran nykyisellä kehityksellä laskuun vuonna 2031. Järvenpää on yksi 60 jäljellä olevasta kunnasta, joissa väkiluku vielä kasvaa.

Uudenmaan kehyskunnat houkuttelevat nuoria ja työikäisiä perheineen asukkaiksi Hyvinkäälle, Järvenpäähän, Keravalle, Nurmijärvelle ja Tuusulaan.

–Tilastokeskuksen ennusteen mukaan kasvamme samaan tahtiin Helsingin kanssa, eli 16 prosenttia vuoteen 2040 mennessä. Espoo ja Vantaa menevät vähän edellä, kasvu on 20 prosenttia, tulkitsee tuloksia Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen.

– Luonnollista väestönlisäystä ei juuri ole, vaan väestö lisääntyy positiivisen nettomuuton ansiosta. Vuoteen 2030 saakka Järvenpäässä syntyy vähän enemmän ihmisiä kuin kuolee, jonka jälkeen vaaka kääntyy toisinpäin.

Luonnollisella väestönlisäyksellä tarkoitetaan syntyneiden määrää suhteessa kuolleiden määrään.

Lähde: Järvenpään kaupunki / Eläkeläisten Uutiset