Hyvinvointialan liitto: Ikääntyneiden hoitopalvelut kotitalousvähennyksen piiriin

Kuvassa: Toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas

Hyvinvointialan liiton terveiset kehysriiheen ikääntyneiden osalle.

Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on vähentää vanhusten laitoshoitoa ja tukea ikääntyneiden mahdollisuuksia asua kotona pidempään. Sipilän hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että “kotitalousvähennyksen korvausprosenttia korotetaan ja vanhusten hoitopalvelut otetaan soveltuvin osin kotitalousvähennyksen piiriin”. Hallituksen on aika lunastaa lupaukset, sillä moni ikääntynyt haluaa asua kotona yhä pidempään.

Ikääntyneen tulisi saada vähennys ainakin kotona toteutettavasta fysioterapiasta, toimintaterapiasta ja muusta lääkinnällisestä kuntoutuksesta. Etänä toteutettavat palvelut voisivat olla myös vähennyksen piirissä.

Hallitusohjelmaan kirjattu kustannusvaikutus on 30 milj. euroa. Hoitopalvelujen lisääntyvä varhaisen vaiheen käyttö kuitenkin vähentää julkisrahoitteisten terveys- ja hoivapalvelujen kustannusrasitetta, kun ikääntyneen oma toimintakyky pysyy yllä ja mahdollisuus asua kotona pidentyy. Kotitalousvähennystä käytetään eniten kodin kunnostamiseen – miksei oman terveyden kunnossapito olisi myös mukana?

Lähde: Hyvinvointialan liitto