Hallitus halusi hukata mahdollisuuden tehdä oikeudenmukaisempaa politiikkaa

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry on pettynyt siihen, että hallitus päätti pitää härkäpäisesti kiinni vuodelle 2019 kaavailemastaan kansaneläkeindeksin jäädytyksestä. Lisäksi hallitus ei kompensoinut aiempia kansaneläkeindeksiin tekemiään leikkauksia ja indeksin jäädytyksiä. Nyt ne tuntuvat eläkkeensaajien tulotasossa hautaan asti.

– Valtion ensi vuoden budjettia valmisteltiin suotuisan taloustilanteen vallitessa ja tilannetta vielä helpotti juuri ennen budjettiriihtä työmarkkinajärjestöjen päättämä reipas alennus työttömyysvakuutusmaksuun. Tilanne loi hallitukselle hyvän mahdollisuuden muistaa nyt niitä heikoimpia, joilta se on suhteessa hallitustaipaleensa aikana eniten leikannut. Valittaen täytyy todeta, että hallitus halusi hukata tämä mahdollisuuden, sanoo EKL:n puheenjohtaja Simo Paassilta.

Hallitus tekee 300 miljoonan euron työttömyysvakuutusmaksun alennuksen lisäksi 130 miljoonan euron veroalen korottamalla kolmea vähennystä: kunnallisveron perusvähennystä (60 milj. eur), työtulovähennystä (40 milj. eur) sekä valtion- ja kunnallisverotuksen eläketulovähennyksiä (30 milj. eur).

– Edellä mainitut vähennykset ovat tietysti hyvä asia heille, kenelle ne kohdentuvat. Ne eivät kuitenkaan millään tavalla helpota niitä köyhiä ja huono-osaisimpia, joilla on niin pienet tulot, ettei niistä peritä veroa. Lisäksi kunnallisverotukseen luvatuilla vähennyksillä hallitus on kuntien kukkarolla. Sieltä vähenevät rahat ovat osaltaan pois mm. tärkeistä paikallisistavanhuspalveluista, jatkaa puheenjohtaja Paassilta.

Lähde: EKL