EKL: Tarvitsemme lopultakin kattavan toimenpideohjelman eläkeläisköyhyyden poistamiseksi

EKL on tuonut jo vuosia esille huoltaan vähävaraisten eläkkeensaajiemme toimeentulovaikeuksista. Tarvitsemme lopultakin kattavan toimenpideohjelman eläkeläisköyhyyden poistamiseksi.

Budjetti tuo helpotusta – toimenpideohjelma on silti tarpeen

Hallitus käyttää vuoden 2020 talousarviossaan 183 miljoonaa euroa pienimpien eläkkeiden korottamiseen. Korotus toteutetaan kansaneläke- ja takuueläkejärjestelmien kautta. Ensi vuodelle ollaan esittämässä takuueläkkeeseen 50 €:n ja täyteen kansaneläkkeeseen 34 €:n korotuksia.

– Tehty päätös helpottaa kaikkien pienituloisimpien eläkeläisten asemaa, etenkin kun korotukset toteutetaan niin, etteivät ne vaikuta esim. eläkkeensaajan asumistukeen sitä heikentävästi, totesi Eläkkeensaajien Keskusliiton toiminnanjohtaja Timo Kokko puhuessaan 25.9. eduskunnan pikkuparlamentissa liiton Helsingin ja Uudenmaan piirien aktiiveille.

Pienten eläkkeiden korotus tulee tarpeeseen, sillä Tilastokeskuksen mukaan vuodesta 2016 vuoteen 2017 pienituloisten määrä kasvoi Suomessa 31 000 hengellä. Tästä eläkkeensaajien osuus oli hurjat 20 000. Pienituloisia eläkeläisiä on maassamme lähes 200 000.

Pienituloisuuden kasvu on osaltaan johtanut myös maksuhäiriöisten henkilöiden määrän nopeaan kasvuun eläkeikäisten ryhmässä. Asiakastieto Groupin tammikuussa julkistaman tiedon mukaan lähes 34 500 yli 65-vuotiaalla oli maksuhäiriömerkintä vuonna 2018. Määrä oli kasvanut edellisvuodesta peräti yhdeksällä prosentilla.

– Viime viikonloppuna saimme lukea Tuomo Laihialan tekemästä tutkimuksesta Eläkeläiset hyväntekeväisyysruoka-avun asiakkaina. Sen mukaan jo kaksi viidestä ruoka-apuun turvautuvasta on eläkkeellä. He kokevat asian johdosta häpeää muita ryhmiä useammin, Timo Kokko jatkoi.

Eläkeläisköyhyyteen vaikuttavat tulojen lisäksi myös menot. Muun muassa asumismenot, palvelumaksut, ruoan, lääkkeiden, liikkumisen ja energian hinta vievät suuren osan eläkeläisten tuloista. Pelkät kansaneläkkeeseen ja takuueläkkeeseen tehtävät korotukset eivät vielä ole riittävä toimenpide. Tarvitsemme maahamme kattavan toimenpideohjelman eläkeläisköyhyyden poistamisemiseksi.

– Kasvavat ruokajonot ovat maallemme häpeäksi. EKL on tuonut jo vuosia esille huoltaan vähävaraisten eläkkeensaajiemme toimeentulovaikeuksista. Kysyn, että olisiko jo lopultakin vaatimamme toimenpideohjelman aika, päätti toiminnanjohtaja Kokko.

Lähde: Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry